Γιατί το TAE KWON DO (W.T.F.)
ταιριάζει στα Ελληνόπουλα

του Άρη Δελημήτρου

Καθηγητή Φυσικής Αγωγής

5ο DAN TAE KWON DO – 5ο DAN HAPKIDO-HANKIDO

Ποιοι είναι πραγματικά οι λόγοι που το Ελληνικό TAE KWON DO (W.T.F.) έχει αυτήν την τεράστια ανάπτυξη και δυναμική στην Ελλάδα και τόσο μεγάλη και ζωντανή βάση παραγωγής αθλητών, την στιγμή που όλα σχεδόν τα ατομικά αθλήματα στην Ελλάδα είναι σε φθίνουσα πορεία, καθώς συρρικνώνεται η βάση των αθλητών τους και παράλληλα μεγαλώνει πολύ η απόσταση της βάσης τους από τους κορυφαίους πρωταθλητές τους, με αποτέλεσμα την αμφίβολη διαδοχή τους στο άμεσο μέλλον;

Για να απαντηθεί πλήρως αυτό το ερώτημα θα πρέπει να αναφέρω, ότι κατά την γνώμη μου ο μέσος Έλληνας δεν αγαπάει να κάνει αθλητισμό, δεν τον θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του, ούτε έχει συναίσθηση της αναγκαιότητας του αθλητισμού για την σωματική αλλά και την και ψυχική του υγεία και την συναισθηματική του ισορροπία.

Καλλιεργεί από το 1998 με συνέπεια και άριστη γνώση: την Κορεάτικη πολεμική τέχνη/Ολυμπιακό άθλημα του TAE KWON DO, που υπάγεται στην The World Tae kwon do Federation (W.T.F.) και την Κορεάτικη πολεμική τέχνη αυτοάμυνας του HAPKIDO και πιο συγκεκριμένα το στυλ HAPKIDO-HANKIDO, που υπάγεται στην International Hapkido Federation (I.H.F.).

Σε μεγαλύτερο ακόμη βαθμό ο μέσος Έλληνας απεχθάνεται την συστηματική, μεθοδική, εξαντλητική και συχνά μονοδιάστατη προπόνηση που απαιτεί ο πρωταθλητισμός σε όλα σχεδόν τα ατομικά αθλήματα, ενώ αντίθετα προτιμά, όχι τόσο την προπόνηση, όσο την αγωνιστική έκφραση των ομαδικών αθλημάτων, που του προσφέρει την χαρά του παιχνιδιού.

Στον αντίποδα αυτού, τα νέα Ελληνόπουλα διαθέτουν άριστες σωματικές προδιαγραφές, μεγάλες πνευματικές και ψυχικές ικανότητες που τους επιτρέπουν  να ασχοληθούν και να διακριθούν σε κορυφαίο επίπεδο σε όλα τα αθλήματα, αρκεί να τους κεντρίσουν δυνατά αυτά το ενδιαφέρουν και να κατορθώσουν να το κρατήσουν αμείωτο σε βάθος χρόνου, καθώς το μέγιστο ελάττωμα του λαού μας είναι ότι βαριόμαστε και  απογοητευόμαστε εύκολα και έτσι χάνουμε το κίνητρο και το ενδιαφέρον μας και παρατάμε ημιτελή την προσπάθειά μας. 

 Το TAE KWON DO (W.T.F.) σαν άθλημα και σαν αγωνιστική έκφραση έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και μία μορφή που το κάνουν και ξεχωρίζει από όλες τις άλλες πολεμικές τέχνες, τα δυναμικά σπορ, τα μαχητικά αθλήματα και τα αθλήματα επαφής. 

 Πιο συγκεκριμένα τον μοναδικό χαρακτήρα του αθλήματος δίνουν: η ρητή απαγόρευση χτυπημάτων με τα χέρια στο πρόσωπο του αντιπάλου, η χρήση σχεδόν αποκλειστικά των ποδιών σαν επιθετικά όπλα, η πλήρης επαφή (full contactστην εφαρμογή των χτυπημάτων, ο μεγάλος (8μ. Χ 8μ.) αγωνιστικός χώρος χωρίς περιορισμούς στα όρια του, η συνεχής κίνηση στον χώρο των αθλητών και η τεράστια πληθώρα των αγωνιστικών βηματισμών, καθώς και η φιλοσοφία της κόντρα επίθεσης (δηλαδή της επιθετικής άμυνας την στιγμή ακριβώς που εξελίσσεται η επίθεση).  

Επίσης ενώ είναι ένα ατομικό άθλημα, η προπόνησή του γίνεται ομαδικά, καθώς ο αθλητής βελτιώνεται και προοδεύει με την πολύτιμη βοήθεια των συναθλητών του. 

 Όλα τα παραπάνω στοιχεία κάνουν το άθλημα του TAE KWON DO (W.T.F.) εξαιρετικά απαιτητικό σε φυσική κατάσταση, πολύ ιδιαίτερο από  τεχνικής άποψης (γιατί τα πόδια απαιτούν πολλαπλάσιο χρόνο εκπαίδευσης σε σχέση με τα χέρια, ώστε να γίνουν επαρκή επιθετικά όπλα), αλλά και με εξειδικευμένες αγωνιστικές τεχνικές που επιβραβεύουν την δημιουργικότητα, την ευστροφία και την φαντασία και τελικά το καθιστούν ένα πολύ ελκυστικό άθλημα, κυρίως για τα μικρά παιδιά, που έχουν ανάγκη να εκφράζονται πολυδιάστατα κινητικά και να κεντρίζεται συνεχώς το ενδιαφέρον τους.  

Το άθλημα όμως του TAE KWON DO (W.T.F.) είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι της ολότητας της πολεμικής τέχνης του TAE KWON DO, που σαν μία ολοκληρωμένη πολεμική τέχνη έχει μία τεράστια ποικιλία πολύπλευρων ερεθισμάτων (Αυτοάμυνα, Πούμσε, Θραύσεις αντικειμένων, Πτώσεις, Κιoρούγκι, Επιδείξεις) να προσφέρει στους ασκούμενους σε αυτό και να ανανεώνει συνεχώς το ενδιαφέρον τους για την προπόνηση σε αυτό, σε μεγάλο βάθος χρόνου.  

Αυτό ακριβώς το στοιχείο μαζί με το γεγονός ότι το TAE KWON DO έχει κατορθώσει να «παντρέψει» σε μία πολύ αρμονική σχέση, τον πλούτο και τις τεράστιες δυνατότητες σωματικής έκφρασης μίας ολοκληρωμένης πολεμικής τέχνης με τον αθλητισμό και την ελεύθερη γυμναστική στην πιο κλασική της μορφή, το κάνουν τόσο δημοφιλές στα παιδιά σε όλον τον κόσμο.   

Και βέβαια εξηγεί, ως έναν βαθμό και την πολύ μεγάλη απήχηση που έχει στα απαιτητικά Ελληνόπουλα, που συρρέουν κατά χιλιάδες στα Σωματεία που το καλλιεργούν στην Ελλάδα, δημιουργώντας μία πολύ μεγάλη αθλητική βάση από «πρωτογενή προϊόντα της Ελληνικής αθλητικής παραγωγής», που τροφοδοτεί τις Εθνικές ομάδες με αθλητές υψηλού επιπέδου. 

ΑΛΛΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

shutterstock_409288813

ΑΡΘΡΟ

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer at ex ipsum. Donec ultricies nulla.

bruno-nascimento-149663-unsplash

ΑΡΘΡΟ

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer at ex ipsum. Donec ultricies nulla.

Hapkido

ΑΡΘΡΟ

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer at ex ipsum. Donec ultricies nulla.

Karate practice

ΑΡΘΡΟ

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer at ex ipsum. Donec ultricies nulla.

book a training session

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus.

Follow Us:

EMAIL

talwstkd@gmail.com

PHONE

21 0573 2777

Γιαννιτσών 95, 12131 Περιστέρι Αττικής