Τι είναι το
HAPKIDO

του Άρη Δελημήτρου

Καθηγητή Φυσικής Αγωγής

5ο DAN TAE KWON DO – 5ο DAN HAPKIDO-HANKIDO

Η λέξη HAPKIDO στα Κορεάτικα σχηματίζεται από τρεις χαρακτήρες: ο πρώτος είναι το HAP που σημαίνει: εναρμονίζω, συναντώ, ενώνω. Ο δεύτερος χαρακτήρας είναι το KI που σημαίνει: πνεύμα, ενέργεια, ψυχή. Ο τρίτος χαρακτήρας είναι το DO που σημαίνει: ο τρόπος, ο δρόμος. HAPKIDO λοιπόν κατά μία ευρύτερη έννοια σημαίνει: ο τρόπος της εναρμόνισης του σώματος με το πνεύμα.

Το HAPKIDO είναι μία πολυδιάστατη Κορεάτικη παραδοσιακή πολεμική τέχνη που αναπτύχθηκε κατά το πέρασμα των αιώνων της Ιστορίας της Άπω Ανατολής και πέρασε από αρκετά στάδια, πριν πάρει την σημερινή του μορφή.

Η ιστορία του HAPKIDO στην Κορέα ξεκίνησε, όταν έφτασε στην χώρα από την Κίνα μία ομάδα Κινέζων μοναχών τον 4ο αιώνα μ.Χ.. Τα στοιχεία των Κινέζικων πολεμικών τεχνών, που αυτοί οι μοναχοί έφεραν τότε στην Κορέα, συνδυάστηκαν με τις Κορεάτικες πολεμικές τέχνες κι έτσι δημιουργήθηκε το HAPKIDO στην πρώτη του μορφή. Απ’ αυτό το γεγονός γίνονται κατανοητές οι επιρροές του HAPKIDO από τις Κινέζικες πολεμικές τέχνες.
Πολλούς αιώνες αργότερα, στις αρχές του 20ου αιώνα, λόγω της πολυετούς εκπαίδευσης του Κορεάτη Master Yong-Sool Choi (<<πατέρα>> του σύγχρονου HAPKIDO) στις Ιαπωνικές πολεμικές τέχνες, το HAPKIDO πήρε την σημερινή του μορφή, παίρνοντας και αφομοιώνοντας και στοιχεία από τις Ιαπωνικές πολεμικές τέχνες (Jujitsu, Kendo, Aikido).

Το HAPKIDO λοιπόν στην σημερινή του μορφή δημιουργήθηκε από ένα κράμα Κορεάτικων, Κινέζικων και Ιαπωνικών πολεμικών τεχνών κι αυτό σε συνάρτηση με την παράδοση και τις ιδιαιτερότητες της Κορεατικής κοινωνίας.

Το HAPKIDO είναι μία παραδοσιακή τέχνη αυτοάμυνας, που εξελίσσεται σε ένα μαχητικό άθλημα με τριπλή αγωνιστική υπόσταση: το ΚΙΟΡΟΥΓΚΙ (αγωνιστικό), τα ΧΟΣΙΝΣΟΥΛ (αυτοάμυνες) & τα ΝΑΚΜΠΟΠΣ (πτώσεις).

Το HAPKIDO έχει μία πραγματικά τεράστια γκάμα ύλης με πληθώρα τεχνικών που αποτελείται από: στάσεις, βηματισμούς, πτώσεις, μπλοκ με τα χέρια, μπλοκ με τα πόδια, χτυπήματα με τα χέρια, λακτίσματα, σαρώματα, στρεβλώσεις αρθρώσεων, λαβές συνοδείας, ρίψεις, σημεία πίεσης, τακτικές μάχης στο έδαφος, ακινητοποιήσεις στο έδαφος, χειρισμό και τρόπους άοπλης και ένοπλης εξουδετέρωσης παραδοσιακών και σύγχρονων όπλων, τακτικές μάχης με πολλούς αντιπάλους, αντιτεχνικές και αναπνευστικές ασκήσεις.

Μέσα από την αρχική πολεμική τέχνη του HAPKIDO ξεπήδησαν πάρα πολλά στυλ, τα οποία μάλιστα έχουν και αρκετές διαφορές μεταξύ τους.
Αυτό το γεγονός ευνόησε η τεράστια γκάμα των τεχνικών του HAPKIDO, που αφήνει άπειρα περιθώρια να δημιουργηθούν πολλές και διαφορετικές τάσεις και μορφές έκφρασης.

Για να γίνει αυτό λίγο πιο κατανοητό θα αναφέρουμε, ότι όλες οι τεχνικές του HAPKIDO χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις γραμμικές και τις κυκλικές.
Γενικά τώρα οι γραμμικές τεχνικές εκτελούνται σε ευθεία γραμμή, είναι πιο γρήγορες από τις κυκλικές (η ευθεία είναι ο συντομότερος δρόμος για να φτά-σουμε κάπου), για να εκτελεστούν απαιτούν μυϊκή δύναμη και ορμή και έχουν πιο επιθετικό χαρακτήρα από τις κυκλικές.
Οι κυκλικές τεχνικές εκτελούνται σε τόξα του κύκλου (μικρά ή μεγάλα), είναι πιο αργές από τις γραμμικές (θεωρητικά), για να εκτελεστούν δεν απαιτούν μυϊκή δύναμη, αλλά εκμετάλλευση μοχλών που προκύπτουν από την κυκλική κίνηση και έχουν πιο αμυντικό χαρακτήρα από τις γραμμικές.

Τα διάφορα στυλ HAPKIDO, σε γενικές γραμμές διαφέρουν μεταξύ τους, ως προς την αναλογία των γραμμικών τεχνικών σε σχέση με τις κυκλικές τεχνικές, που εμπεριέχει το καθένα από αυτά.
Και βέβαια διαφέρουν και ως προς την κεντρική τους φιλοσοφία (αμυντικά, επιθετικά, παραδοσιακά, σύγχρονα, μαλακά, σκληρά, κ.λπ.) και ως προς τον βασικό τους προσανατολισμό (π.χ. κάποια από αυτά δίνουν έμφαση στα λακτίσματα, άλλα στις δυναμικές ρίψεις, άλλα στην αρμονία των κινήσεων, κ.λπ.).

EMAIL

talwstkd@gmail.com

PHONE

21 0573 2777

Γιαννιτσών 95, 12131 Περιστέρι Αττικής