Τι είναι το Ολυμπιακό άθλημα
TAE KWON DO (W.T.)

του Άρη Δελημήτρου

Καθηγητή Φυσικής Αγωγής

5ο DAN TAE KWON DO – 5ο DAN HAPKIDO-HANKIDO

Το Ολυμπιακό άθλημα Tae Kwon Do (W.T.) ή αγωνιστικό Tae Kwon Do, αποτελεί την σύγχρονη αγωνιστική έκφραση της πολεμικής τέχνης του Tae Kwon Do.
Σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να ταυτίζεται το αγωνιστικό Tae Kwon Do με την ολότητα της πολεμικής τέχνης του Tae Kwon Do, πράγμα που δυστυχώς τείνει να γίνει κανόνας στις μέρες μας και να περάσει έτσι στη συνείδηση του κόσμου, αλλά και του μέσου μαθητή του Tae Kwon Do.
Η εξέλιξη του αγωνιστικού Tae Kwon Do είναι εντυπωσιακή κι αυτό χάρη στην ύπαρξη σαφέστατων και προσεχτικά μελετημένων κανονισμών (που συνεχώς γίνονται προσπάθειες να βελτιώνονται), οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα στον αθλητή να αναπτύξει στον αγώνα τις φυσικές του δυνάμεις στο έπακρο, χωρίς τον κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών, γεγονός που εγγυάται πολύχρονη αθλητική καριέρα. Παράλληλα το κάνουν εύκολα διαιτητεύσιμο και συμβάλλουν στην δημιουργία όμορφου θεάματος για τους θεατές.

Τα χαρακτηριστικά του αγωνιστικού Tae Kwon Do είναι τα εξής:
1) Το γεγονός ότι τα χτυπήματα επιτρέπεται να εφαρμόζονται με πλήρη επαφή (full contact).
2) Η ρητή απαγόρευση της εφαρμογής χτυπημάτων με τα χέρια στο πρόσωπο και το κεφάλι γενικότερα του αντιπάλου.
Ειδικότερα τα επιτρεπόμενα χτυπήματα είναι: α) λακτίσματα (μόνο με τις περιοχές του ποδιού κάτω από τον αστράγαλο) στο μπροστινό και στα πλάγια μέρη του κορμού, καθώς και στο κεφάλι και β) γροθιές (μόνο με το μπροστινό μέρος των «κόμπων» του δείκτη και του μέσου δακτύλου της σωστά σφιγμένης γροθιάς που εκτελείται ευθύβολα) στο μπροστινό και στα πλάγια μέρη του κορμού. Εννοείται ότι απαγορεύονται τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.
3) Η ρητή απαγόρευση κάθε είδους πιασίματος, τραβήγματος, λαβής και ανατροπής του αντιπάλου. Τα σπρωξίματα επιτρέπονται, εάν ακολουθούνται αμέσως από τεχνική.
4) Η ύπαρξη μίας σειράς ειδικά μελετημένων προστατευτικών εξαρτήσεων, που προστατεύουν επαρκώς το σώμα από σοβαρούς τραυματισμούς. Ειδικότερα ο κάθε αθλητής είναι υποχρεωμένος να φοράει στον αγώνα: προστατευτική κάσκα με ηλεκτρονικούς αισθητήρες για την προστασία του κεφαλιού, αγωνιστικό θώρακα με ηλεκτρονικούς αισθητήρες για την προστασία του κορμού, επιπήχεις για την προστασία των πήχεων, σπασουάρ για την προστασία της βουβωνικής χώρας, καλαμίδες για την προστασία των κνημών, γαντάκια για την προστασία της παλάμης και των δαχτύλων, προστατευτικά καλτσάκια με ηλεκτρονικούς αισθητήρες για την προστασία των ταρσών και μασέλα για την προστασία των δοντιών.

5) Η διεξαγωγή του αγώνα σε έναν μεγάλων διαστάσεων αγωνιστικό χώρο
(8 μ. Χ 8 μ.), που δεν περιορίζεται στα όριά του από σχοινιά ή κάποια άλλα τεχνητά μέσα.
6) Τα χρονικά πλαίσια του αγώνα, που αποτελείται από 3 γύρους των 2 λεπτών (καθαρός χρόνος) ο καθένας, με 1 λεπτό ενδιάμεσο διάλειμμα. Αν στο τέλος του τρίτου γύρου (κι εφόσον δεν έχει τελειώσει νωρίτερα ο αγώνας με νοκ άουτ, ή με υπεροχή, ή από ποινές) οι δύο αντίπαλοι είναι ισόπαλοι, τότε διεξάγεται και τέταρτος γύρος των 2 λεπτών με την λογική των «χρυσών πόντων» (όποιος πάρει πρώτος δύο ή περισσότερους πόντους κερδίζει). Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αθλητές (σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα και πιθανότερα Παίδων-Κορασίδων) που θα παίξουν στον τελικό της κατηγορίας τους, είναι δυνατόν να παίξουν μέχρι και 7-8 τέτοιους αγώνες μέσα σε 12 ώρες!
7) Η συνεχόμενη ροή του αγώνα που δεν διακόπτεται κάθε φορά που επιτυγχάνεται κάποιος πόντος.
8) Το σύστημα διάρθρωσης των κατηγοριών των αθλητών, που εξασφαλίζει την ύπαρξη της ισοδυναμίας των αντιπάλων. Πιο συγκεκριμένα οι αθλητές και οι αθλήτριες στις κατηγορίες Ανδρών-Γυναικών (από 18 ετών και πάνω) αγωνίζονται σε 8 κατηγορίες βάρους, με άνοιγμα 4 έως 6 κιλά η καθεμία, εκτός βέβαια από την ανοιχτή κατηγορία. Δεδομένο είναι ότι δεν επιτρέπεται ο μεικτός συναγωνισμός (δηλαδή άνδρες με γυναίκες).

Το αγωνιστικό Tae Kwon Do ειδικεύεται στη μάχη μεγάλης απόστασης, αλλά δεν περιορίζεται μόνο σ’ αυτήν, όπως πολλοί νομίζουν. Οι δύο αθλητές βρίσκονται σε συνεχή κίνηση πάνω στα μπροστινά μέρη των πελμάτων των ποδιών. Η απόσταση μεταξύ τους σε κατάσταση αναμονής είναι τέτοια, ώστε μία κλωτσιά του ενός αθλητή με τεντωμένο πόδι μόλις να μην φτάνει το σώμα και το κεφάλι του αντιπάλου. Όταν η απόσταση αυτή μειώνεται, υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορούν να εφαρμοστούν και σ’ αυτήν την περίπτωση (τεχνικές μεσαίας απόστασης). Ακόμη κι όταν οι δύο αθλητές έρθουν κολλητά ο ένας με τον άλλο (χωρίς να πιάνονται εννοείται), υπάρχουν τεχνικές που επιτρέπονται και μπορούν να εφαρμοστούν (τεχνικές μικρής απόστασης), πριν ο διαιτητής κέντρου τους χωρίσει και τους επαναφέρει στην κανονική απόσταση, για να συνεχιστεί ο αγώνας.

Ο αγώνας είναι μία συνεχής προσπάθεια των δύο αντιπάλων να ελέγξουν την απόσταση από τον αντίπαλό τους για να επιτεθούν, να αμυνθούν και να αντεπιτεθούν αποτελεσματικά.
Σ’ αυτήν τους την προσπάθεια οι δύο αθλητές έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν μία πολύ μεγάλη ποικιλία από απλούς βηματισμούς (προς τα μπροστά, πίσω, πλάγια, διαγώνια μπροστά, διαγώνια πίσω), καθώς και σύνθετους συνδυασμούς βηματισμών, που πολλές φορές χρησιμεύουν και σαν προσποιήσεις, για να ξεγελάσουν και να «ανοίξουν» τον αντίπαλο.

Θυμίζουμε ότι τα χτυπήματα γίνονται με τις επιτρεπόμενες περιοχές της γροθιάς και του ποδιού στα επιτρεπόμενα μέρη του σώματος του αντιπάλου με πλήρη επαφή (full contact).

Κάθε χτύπημα με ικανή δύναμη με τις επιτρεπόμενες περιοχές της γροθιάς στα επιτρεπόμενα μέρη του κορμού του αντιπάλου μετράει για έναν πόντο.
Κάθε χτύπημα με ικανή δύναμη με τις επιτρεπόμενες περιοχές του ποδιού στα επιτρεπόμενα μέρη του κορμού του αντιπάλου μετράει για δύο έως και τέσσερεις πόντους, ανάλογα με τον βαθμό τεχνικής δυσκολίας.
Κάθε χτύπημα με ικανή δύναμη με τις επιτρεπόμενες περιοχές του ποδιού στα επιτρεπόμενα μέρη του κεφαλιού του αντιπάλου μετράει για τρεις έως και πέντε πόντους, ανάλογα με τον βαθμό τεχνικής δυσκολίας.
Κάθε παράβαση των κανονισμών τιμωρείται με έναν πόντο, ο οποίος και αμέσως προστίθεται στο σκορ του αντιπάλου.
Αν ένας αθλητής συμπληρώσει 10 πόντους από ποινές, αυτομάτως κηρύσσεται χαμένος.
Αν ένας αθλητής δημιουργήσει κατά την εξέλιξη του αγώνα υπέρ του διαφορά σε πόντους που φτάσει ή υπερβεί τους 20, τότε εάν έχει ολοκληρωθεί ο δεύτερος γύρος, διακόπτεται ο αγώνας και ανακηρύσσεται νικητής.
Όποιος αθλητής έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους στο τέλος του τρίτου γύρου είναι ο νικητής, εκτός εάν υπάρξει νοκ άουτ νωρίτερα, ή προκύψει κάποια από τις δύο παραπάνω περιπτώσεις κατά την εξέλιξη του αγώνα.
Αν με το τέλος και του τρίτου γύρου οι δύο αθλητές είναι ισόπαλοι, διεξάγεται μετά από 1 λεπτό διάλειμμα και τέταρτος γύρος των 2 λεπτών με την λογική του «χρυσών πόντων», δηλαδή όποιος πάρει πρώτος δύο ή περισσότερους πόντους κερδίζει.

Αν και με το τέλος του τέταρτου γύρου οι δύο αθλητές είναι και πάλι ισόπαλοι, τότε ο νικητής ανακηρύσσεται βάση υπεροχής.
Μία «γεμάτη» κλωτσιά στο κεφάλι συνήθως οδηγεί σε νοκ άουτ.
Το 90% των χτυπημάτων στον αγώνα είναι κλωτσιές και μόνο το 10% γροθιές. Συνεπώς τα χέρια δεν αποτελούν σπουδαίο επιθετικό όπλο, είναι όμως καταλυτική η σωστή χρήση τους για άμυνα (μπλοκ, κάλυψη των επιτιθέμενων περιοχών), για ισορροπιστικούς λόγους, καθώς και η χρήση τους σε παραπλανητικές ενέργειες (προσποιήσεις).

Το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του αγώνα είναι, ότι η καταλληλότερη στιγμή για να χτυπήσει ένας αθλητής τον αντίπαλό του και να πάρει πόντους ή να τον βγάλει νοκ άουτ, είναι ακριβώς η στιγμή που ο αντίπαλος κλωτσάει και μάλιστα χωρίς να αποφύγει σε πρώτο χρόνο, ή μόνο να μπλοκάρει την κλωτσιά του (αυτό λέγεται <<κόντρα>> επίθεση).

Οι κανονισμοί είναι τέτοιοι που ενθαρρύνουν το επιθετικό παιχνίδι, ενώ και η άμυνα δεν έχει παθητικό χαρακτήρα (μόνο αποφυγή ή μόνο μπλοκ), αλλά γίνεται συνηθέστατα με <<κόντρα>> χτυπήματα. Έτσι σε πολλές φάσεις σε έναν αγώνα υψηλού επιπέδου οι εναλλαγές επίθεσης, άμυνας, αντεπίθεσης και <<κόντρα>> επίθεσης των δύο αθλητών είναι εκπληκτικές.

EMAIL

talwstkd@gmail.com

PHONE

21 0573 2777

Γιαννιτσών 95, 12131 Περιστέρι Αττικής