PostHeaderIcon ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ

Ευρετήριο Άρθρου
ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ
2. ΤΟ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
3. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ
4. ΤΟ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
5. ΤΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ
Όλες οι Σελίδες
του Άρη Δελημήτρου - Καθηγητή Φυσικής Αγωγής
5ο DAN TAEKWONDO (W.T.F.) - 3o DAN HAPKIDO-HANKIDO (I.H.F.)
Α.Σ. ΤΑΛΩΣ © 2009

1. Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Οι Ολυμπιακοί αγώνες με τον τρόπο που γίνονται στην σύγχρονη εποχή, είναι αλήθεια ότι απέχουν παρασάγγας από το αρχαίο Ελληνικό ιδεώδες των Ολυμπιακών αγώνων. Ξέχωρα όμως από αυτό οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν παύουν να αποτελούν την πιο λαμπρή πανανθρώπινη εκδήλωση και συγκεντρώνουν πάντοτε το αμέριστο ενδιαφέρον όλου του πλανήτη. Μέσα από την λάμψη των Ολυμπιακών αγώνων φωτίζονται έντονα αθλήματα που τον υπόλοιπο καιρό τυγχάνουν ελάχιστης ή και καθόλου προβολής από τα ΜΜΕ και μέσα από τις μεγάλες εθνικές αγωνιστικές διακρίσεις γεννιούνται νέα είδωλα και πρότυπα για την νεολαία (που πάντα παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τους Ολυμπιακούς αγώνες), ενώ διαμορφώνονται και τάσεις ανάπτυξης και διάδοσης αθλημάτων μέσα σε μία χώρα, για τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Αντικειμενικά με την απρόσωπη και αδιάψευστη γλώσσα των αριθμών το ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ είναι το άθλημα, το οποίο εκτός του γεγονότος ότι είναι μία σταθερή πηγή μεταλλίων για την Ελλάδα από το 2000 (οπότε  και έγινε επίσημο Ολυμπιακό άθλημα) μέχρι και σήμερα, είναι μακράν το άθλημα με τον υψηλότερο συντελεστή στο κλάσμα: (συμμετεχόντων αθλητών σε Ολυμπιακούς αγώνες / κατάκτηση μεταλλίων σε Ολυμπιακούς αγώνες), για την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα στο Σίδνεϋ το 2000 σε 3 συμμετοχές Ελλήνων αθλητών (Μουρούτσος, Νικολαΐδης, Αθανασοπούλου) πήραμε 1 χρυσό μετάλλιο (Μουρούτσος), στην Αθήνα το 2004 σε 4 συμμετοχές Ελλήνων αθλητών (Μουρούτσος, Νικολαΐδης, Αθανασοπούλου, Μυστακίδου) πήραμε 2 αργυρά μετάλλια (Νικολαΐδης, Μυστακίδου), στο Πεκίνο το 2008 σε 3 συμμετοχές Ελλήνων αθλητών (Νικολαΐδης, Μυστακίδου, Κούβαρη) πήραμε 1 αργυρό μετάλλιο (Νικολαΐδης) ενώ και στην Βαρκελώνη το 1992 (όπου το  ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ ήταν άθλημα επίδειξης) σε 2 συμμετοχές Ελλήνων αθλητών (Δροσίδου, Μπάδας) πήραμε 1 χάλκινο μετάλλιο (Δροσίδου). Φτάνουμε έτσι στο εκπληκτικό, για τα αθλητικά δεδομένα της Ελλάδας, ποσοστό να έχουμε πάρει 5 μετάλλια ( 1 χρυσό – 3 αργυρά – 1 χάλκινο) (που θα μπορούσαν να ήταν και περισσότερα, αν δεν υπήρχαν σοβαροί τραυματισμοί και διαιτητικά σφάλματα εις βάρος των αθλητών μας), με μόλις 12 συμμετοχές Ελλήνων αθλητών μας (5/12) σε Ολυμπιακούς αγώνες. Με πιο απλά λόγια σχεδόν ο ένας στους δύο Έλληνες αθλητές  του ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ που συμμετείχαν σε Ολυμπιακούς αγώνες,  έφερε μετάλλιο στην Ελλάδα!

Για να δώσουμε μία άλλη οικονομική διάσταση σε αυτό το γεγονός, θα αναφέρουμε ότι για να συμμετάσχει ένας Έλληνας πρωταθλητής οποιουδήποτε αθλήματος στους Ολυμπιακούς αγώνες, το Ελληνικό κράτος θα επιβαρυνθεί με τα έξοδα της αρχικής προετοιμασίας του, των μετακινήσεων του για να πάρει μέρος στις Ολυμπιακές προκρίσεις, της προετοιμασίας του αφού καταφέρει να πάρει την πρόκριση και των μετακινήσεων του από και προς το μέρος τέλεσης των αγώνων (και ας μην αναφερθούμε στα αντίστοιχα έξοδα των προπονητών και των συνοδών). Με αυτά τα δεδομένα τα χρήματα που ξοδεύει/επενδύει το Ελληνικό κράτος, για να συμμετάσχει ένας Έλληνας αθλητής στους Ολυμπιακούς αγώνες, στην περίπτωση των Ελλήνων αθλητών του ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ έχουν την μέγιστη δυνατή απόδοση. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει το γεγονός ότι στο τουρνουά ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ στους Ολυμπιακούς αγώνες μετά από πολύ δυνατές Παγκόσμιες και Πανευρωπαϊκές προκρίσεις προκρίνονται μόνο οι καλύτεροι 16 αθλητές-τριες σε κάθε κατηγορία βάρους, δηλαδή η «αφρόκρεμα» κάθε κατηγορίας, ενώ υπάρχουν κατηγορίες όπου η πλειονότητα των αθλητών που συμμετέχουν είναι ισοδύναμοι και το ποιοι θα πάρουν  τα μετάλλια εξαρτάται κυρίως από την κατάσταση που θα βρεθούν την συγκεκριμένη ημέρα των αγώνων.

Οι 12 συμμετοχές Ελλήνων αθλητών του ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ σε 4 διοργανώσεις Ολυμπιακών αγώνων έγιναν από 7 διαφορετικούς αθλητές, ενώ τα 5 ελληνικά μετάλλια κατακτήθηκαν από 4 διαφορετικούς αθλητές. Όλοι οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες του ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ που πήραν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες είναι «πρωτογενή προϊόντα της Ελληνικής αθλητικής παραγωγής του ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ», δηλαδή ξεκίνησαν από μικρά παιδιά να κάνουν ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ σε Σωματείο της γειτονιάς τους, μαθαίνοντας το άθλημα από Έλληνες προπονητές και αφού πέρασαν σταδιακά από όλα τα αθλητικά στάδια ωρίμανσης, έφτασαν στην Εθνική ομάδα, όπου υπάρχει εκτός από τους Έλληνες προπονητές και ένας Κορεάτης, οι οποίοι και τους παρέλαβαν έτοιμους αθλητές, τους βελτίωσαν λίγο ακόμη και τους καθοδήγησαν με επιτυχία στους Ολυμπιακούς αγώνες.