PostHeaderIcon HAPKIDO-HANKIDO - Γενικές Πληροφορίες

Ο Α. Σ. ΤΑΛΩΣ καλλιεργεί από το 1998 με άριστη γνώση, με μεράκι και με συνέπεια την Κορεάτικη πολεμική τέχνη του HAPKIDO και πιο συγκεκριμένα το στυλ HAPKIDO-HANKIDO που υπάγεται στην International Hapkido Federation (I.H.F.). Το HAPKIDO-HANKIDO είναι μία καθαρά αμυντική πολεμική τέχνη αυτοάμυνας με παραδοσιακό υπόβαθρο, που όμως είναι πλήρως προσανατολισμένη στις απαιτήσεις πρακτικής αυτοάμυνας του σύγχρονου ανθρώπου και διαρκώς εξελίσσεται. Το HAPKIDO-HANKIDO αποτελεί μία εναλλακτική και τελείως διαφορετική από τις συνηθισμένες πρόταση για πρακτική αυτοάμυνα, καθώς διέπεται από τις αρχές της αρμονίας, της απλότητας, της ρευστότητας και της μη βίας. Το HAPKIDO-HANKIDO απευθύνεται σε κάθε σύγχρονο άνθρωπο για να του προσφέρει απλές, πρακτικές και αποτελεσματικές λύσεις για την αυτοάμυνά του, δοσμένες μέσα από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα και με την εφαρμογή της λιγότερης δυνατής βίας, όπως επιτάσσουν και οι κανόνες της σύγχρονης κοινωνίας.

Το τμήμα HAPKIDO-HANKIDO του Α. Σ. ΤΑΛΩΣ υπάγεται στην Ελληνική Ομοσπονδία Χαπκίντο (ΕΛ.Ο.ΧΑ.) που ιδρύθηκε το 2005, καθώς ο Α. Σ. ΤΑΛΩΣ είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΛ.Ο.ΧΑ. και το HAPKIDO-HANKIDO είναι ένα από τα τρία στυλ HAPKIDO που στηρίζουν την ΕΛ.Ο.ΧΑ.

Στο τμήμα HAPKIDO-HANKIDO του Α. Σ. ΤΑΛΩΣ γυμνάζονται αποκλειστικά ενήλικοι , ενώ αρκετοί από τους ασκούμενους έχουν προϋπηρεσία σε κάποια άλλη πολεμική τέχνη και ασκούνται στο HAPKIDO-HANKIDO για να έχουν μία πιο σφαιρική προσέγγιση στον τομέα της αυτοάμυνας.


Αυτή την χρονική περίοδο στον Α.Σ. ΤΑΛΩΣ υπάρχουν τέσσερα γκρουπ προπόνησης στο HAPKIDO-HANKIDO. Το πρώτο γκρουπ είναι καθημερινό και οι προπονήσεις του γίνονται: την ΔΕΥΤΕΡΑ (ΓΕΝΙΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ) 19:30΄- 20:30΄, την ΤΡΙΤΗ (ΓΕΝΙΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ) 20:30΄- 22:00΄, την ΤΕΤΑΡΤΗ (ΟΠΛΑ) 19:30΄- 20:30΄, την ΠΕΜΠΤΗ (ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ) 20:30΄- 22:00΄και την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΓΕΝΙΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ) 19:30΄- 20:30΄. Στην προπόνηση της Τετάρτης γίνεται συστηματική εκμάθηση των όπλων του HAPKIDO-HANKIDO (σπαθί, ραβδί (jo), μαχαίρι, ρόπαλο). Η εκμάθηση αυτή των όπλων του HAPKIDO-HANKIDO περιλαμβάνει αρχικά τον σωστό χειρισμό τους, σε δεύτερη φάση την άοπλη αντιμετώπισή τους και σε τρίτη φάση την ένοπλη (με ένα από αυτά εννοείται) αντιμετώπισή τους, σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, πρώτα με έναν και ύστερα με πολλούς αντιπάλους. Η προπόνηση στα όπλα του HAPKIDO-HANKIDO γίνεται περιστασιακά και οποιαδήποτε από τις άλλες ημέρες της εβδομάδας κρίνει ο εκπαιδευτής του Συλλόγου. Στην ανοιχτή προπόνηση της Πέμπτης δίνεται η δυνατότητα (κατόπιν συνεννόησης με τους υπεύθυνους του Συλλόγου) να συμμετάσχουν και όσοι δεν θέλουν να ασχοληθούν συστηματικά με το HAPKIDO-HANKIDO, είτε λόγω χρόνου, είτε γιατί ασκούνται συστηματικά σε κάποια άλλη πολεμική τέχνη και να μυηθούν στον τρόπο πρακτικής αυτοάμυνας που προτείνει το HAPKIDO-HANKIDO.

Το δεύτερο γκρουπ είναι πρωινό και οι προπονήσεις του γίνονται δύο ημέρες την εβδομάδα: την ΤΡΙΤΗ (ΓΕΝΙΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ) 11:00΄- 12:30΄ και την ΠΕΜΠΤΗ (ΓΕΝΙΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ) 11:00΄- 12:30΄. Στο γκρουπ αυτό δίνεται η δυνατότητα να αθληθούν και όσοι εργάζονται τις απογευματινές και βραδυνές ώρες και δεν μπορούν να προσέλθουν στο καθημερινό βραδυνό γκρουπ προπόνησης. Και βέβαια στο πρωινό γκρουπ μπορούν ελεύθερα να προσέρχονται και όσοι κάνουν στο καθημερινό βραδυνό γκρουπ, αλλά και αντίστροφα. Στο άμεσο μέλλον υπάρχει η δυνατότητα να επεκταθεί αυτό το γκρουπ και σε ένα επιπλέον πρωινό την εβδομάδα και ακόμη και σε απογευματινή ώρα του Σαββάτου.

Το τρίτο γκρουπ είναι μόνο για τους προχωρημένους ασκούμενους στο HAPKIDO-HANKIDO (δηλαδή για όσους έχουν από μπλε ζώνη και πάνω, που σημαίνει ότι ασκούνται τακτικά στο HAPKIDO-HANKIDO για πάνω από 2,5 χρόνια και δίνουν ανελλιπώς για προαγωγή ζώνης), γίνεται το ΣΑΒΒΑΤΟ 13:30΄- 15:00΄ και τους δίνει την δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε ειδικές καταστάσεις αυτοάμυνας, ακόμα και εκτός γυμναστηρίου σε επιλεγμένες εξορμήσεις του γκρουπ των προχωρημένων, που ορίζονται εκ των προτέρων, με απόλυτα συγκεκριμένη κατάσταση αυτοάμυνας, σε συγκεκριμένο χώρο κάθε φορά.


Τέλος το τέταρτο γκρουπ είναι αποκλειστικά και μόνο για γυναίκες, γίνεται την ΤΕΤΑΡΤΗ 17:00΄- 18:00΄, η προπόνηση είναι ειδικά σχεδιασμένη πάνω στις σύγχρονες απαιτήσεις αυτοάμυνας μίας γυναίκας και οι τεχνικές είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να μην απαιτούν την παραμικρή αθλητική ικανότητα και να μην παραβιάζουν την γυναικεία φύση που απεχθάνεται την βία. Στο άμεσο μέλλον υπάρχει δυνατότητα να επεκταθεί αυτό το γκρουπ και σε μία επιπλέον ημέρα την εβδομάδα την ίδια ώρα.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος που έρχεται στον Σύλλογο, αφού πρώτα κάνει 2-3 δοκιμαστικές προπονήσεις και αποφασίσει να ξεκινήσει την προπόνηση στο HAPKIDO-HANKIDO, εντάσσεται ομαλότατα στο υπάρχον καθημερινό γκρουπ προπόνησης και μπορεί να προσέρχεται καθημερινά για προπόνηση, όσο βέβαια το επιτρέπουν και οι υπόλοιπες δραστηριότητές του. Οι περισσότεροι ασκούμενοι προσέρχονται για προπόνηση 2-3 φορές την εβδομάδα, διαμορφώνοντας οι ίδιοι το πρόγραμμά τους, όπως τους βολεύει.


Στο τέλος σχεδόν κάθε προπόνησης πραγματοποιείται ειδικό πρόγραμμα κυκλικής προπόνησης, με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης που χρησιμοποιούν το σωματικό βάρος και τονώνουν το καρδιαγγειακό σύστημα.

Κάθε περίοδο οι προπονήσεις στο τμήμα HAPKIDO-HANKIDO του Α. Σ. ΤΑΛΩΣ ξεκινούν την 1η Σεπτεμβρίου και διεξάγονται καθημερινά μέχρι και το τέλος Ιουλίου, ενώ και τον Αύγουστο λειτουργεί ένα γκρουπ HAPKIDO-HANKIDO (όχι όμως σε καθημερινή βάση και έχει θεματικό χαρακτήρα).

Κάθε περίοδο το τμήμα HAPKIDO-HANKIDO του Α. Σ. ΤΑΛΩΣ διοργανώνει: α) προαγωγικές εξετάσεις για την απόκτηση βαθμού (ΚΟΥΠ) στο HAPKIDO-HANKIDO, β) κοινές προπονήσεις με άλλους Συλλόγους, γ) επιδείξεις σε εκθεσιακούς χώρους, δ) εξειδικευμένα σεμινάρια αυτοάμυνας (για γυναίκες, για αντιμετώπιση μαχαιριού, για επαγγελματίες, κ.ά.), ε) εκδρομές και συνεστιάσεις και στ) συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χαπκίντο (ΕΛ.Ο.ΧΑ.) (επιδείξεις, εξετάσεις DAN, κ.ά.).

Οι προπονήσεις στο τμήμα HAPKIDO-HANKIDO του Α. Σ. ΤΑΛΩΣ γίνονται από Δάσκαλο από τους πρώτους που εκπαιδεύτηκαν στο HAPKIDO στην Ελλάδα.

Η φιλοσοφία του τμήματος HAPKIDO-HANKIDO του Α. Σ. ΤΑΛΩΣ είναι η μεγάλη έμφαση στην αφομοίωση των βασικών κινητικών μοτίβων της τέχνης, η εμμονή να εκτελούνται οι τεχνικές με ενέργεια και όχι με μυϊκή δύναμη, η μύηση των ασκούμενων όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην ρεαλιστική αντιμετώπιση επιθέσεων και η σωστή εκμάθηση της τέχνης σε όλο της το εύρος.

Τα κυρίαρχα στοιχεία στο τμήμα HAPKIDO-HANKIDO του Α. Σ. ΤΑΛΩΣ είναι: η μορφή διδασκαλίας που έχει η κάθε προπόνηση, η κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων του κάθε ασκούμενου, το κλίμα συνεργασίας και αλληλοβοήθειας που επικρατεί στις προπονήσεις, η ολόπλευρη γνώση της πολεμικής τέχνης του HAPKIDO-HANKIDO και η απόλυτη συνέπεια και προσήλωση στην προπόνηση.